negatief reisadvies


negatief reisadvies 1.0

door de overheid, een reisorganisatie, een luchtvaartorganisatie e.d. afgegeven advies om niet af te reizen naar een bepaald land, een bepaalde streek of een bepaalde plaats, omdat het daar niet veilig is, vooral vanwege de binnenlandse omstandigheden of de weersomstandigheden

Algemene voorbeelden


Op Curaçao worden de plakkers, zo wil Swagerman, met een dagvaarding in de hand weggestuurd nadat hun smokkelwaar is afgepakt. De vermoedelijke slikkers worden gerapporteerd bij de KLM. Die laat passagiers met een negatief reisadvies achter op de luchthaven waarna ze de vrijheid in verdwijnen.

NRC,

Met luchtvaartmaatschappijen zijn afspraken gemaakt over de pre-flight controles. Dit heeft geleid tot meer dan 9.000 negatieve reisadviezen en een toename van de no-shows met ruim 13.000.

Staatscourant,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • van kracht zijn

De ANVR, de koepel van reisorganisatoren, krijgt de laatste dagen veel vragen van mensen die een vakantie hebben geboekt naar Turkije of daar plannen toe hebben. Zij willen vooral weten of er al een negatief reisadvies geldt voor Turkije. Dat is momenteel niet het geval. Alleen voor Zuidoost-Turkije is al enkele jaren een negatief reisadvies van kracht.

Meppeler Courant,

als object bij een werkwoord


  • een negatief reisadvies geven
  • een negatief reisadvies uitbrengen
  • een negatief reisadvies uitvaardigen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor India ook nog geen negatief reisadvies uitgebracht.

NRC,

Eerder op de dag gaf de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een negatief reisadvies voor Hongkong en Guangdong, de zuidelijke Chinese provincie waar de ziekte vermoedelijk is ontstaan.

Provinciale Zeeuwse Courant,

De Australische regering vond dat vorige week reden genoeg om voor Nederland een 'negatief reisadvies' uit te vaardigen.

De Telegraaf,

Een negatief reisadvies zal in verband met de besmettelijke longziekte niet worden gegeven. Hiertoe is alleen het Calamiteitenfonds bevoegd, en "SARS valt niet onder de doelstelling", aldus een woordvoerder van het fonds. "Wij geven alleen een negatief reisadvies in het geval van een natuurramp of oorlog."

NRC,

NS gaf een negatief reisadvies voor de hele zuidelijke Randstad.

NRC,

  • een negatief reisadvies opheffen

Het opheffen van het negatieve reisadvies voor Peking werd in de zwaar getroffen toeristensector met applaus ontvangen.

Rotterdams Dagblad,

in voorzetselgroep


  • op basis van een negatief reisadvies

De KLM heeft tussen april 2002 en begin februari dit jaar 1578 passagiers geweigerd op een vlucht van Amsterdam naar Curaçao. Dat gebeurde op basis van een negatief reisadvies van de marechaussee.

Rotterdams Dagblad,